ACHTERGROND – Nadat dat een paar jaar in de luwte eraan is gewerkt, krijgt het nieuwe event center Het Bastion in Nieuw-Amsterdam, Commewijne steeds meer publieke aandacht. Op korte termijn zal de locatie formeel aan de gemeenschap worden geïntroduceerd. ‘Het moet een bastion van evenementen worden.’
HET LOOPT TEGEN het einde van de middag. Via land en water stromen bezoekers druppelsgewijs binnen. De meesten maken tegen de vooravond voor het eerst kennis met het nieuwe bolwerk van evenementen aan de rechteroever van de Surinamerivier. De eerste editie van ‘Sunset Jazz at the Bastion Pier’ is meteen de vuurdoop van Het Bastion. Met zo’n honderdvijftig gasten, onder wie branchegenoten en andere zakenrelaties, kopstukken uit de toerismesector, mediawerkers en vrienden, beleeft de avond met topmuzikanten een muzikaal hoogtepunt.
Maar het zijn vooral de vloeiende overgang van eenvoud naar chic-ness, de ongedwongen sfeer en de samenhang van tropisch groen en de vele historische verwijzingen die de meeste gasten bekoren. “Wat een plek, wat een avond!” vat een van hen op de ruime pier het gemeenschappelijk gevoel samen. Dat was ongeveer een maand terug. Toen was slechts de soft opening van een deel van het resort.
Ondertussen is met man en macht gewerkt om verder de puntjes op de i te zetten. De grand opening moet op korte termijn een feit zijn. Maar het is niet eens zozeer wat er staat als wel wat de plannen zijn van het management die Het Bastion zo interessant maakt. Deze worden uit de doeken gedaan door consultant Umberto Monch en adviseur Ronnie de Klein
Behapbaar blijven
“KIJK, NIEUW-AMSTERDAM is in de geschiedenis het bastion geweest van waaruit Suriname werd verdedigd. Daarom ook de naam Het Bastion “, verduidelijkt De Klein als aftrap. De bedoeling is nu om van de plek een ander bastion te maken één van evenementen. Zoals het jazz-event op de pier dat deze zaterdag haar tweede editie zal beleven, maar ook andere kunst- en cultuurevenementen en meer. “Maar we willen geen massadingen organiseren. Het moet behapbaar blijven”, benadrukt De Klein.
Dat blijkt trouwens ook uit de opzet. Met negen kamers, een suite en een bescheiden zwembad is het duidelijk niet bedoeld om aan een massa overnachtingen te bieden. Los van het echte hotelgedeelte zijn nog drie twee-kamer- appartementen voor hen die hun ‘eigen ding’ willen doen en totaal geen hotelgevoel willen hebben.
Om de eerder genoemde redenen ligt het open restaurant Tamarinde daarom strategisch tussen de pier en het hotel. “We willen de mensen wat anders bieden”, zegt Monsch die bijna twintig jaar ervaring bij een groot hotel in Paramaribo meedraagt. De uitdaging van dit project was zo bijzonder dat hij de overstap maakte. “Het Bastion moet een draaischijf worden voor Commewijne. Het moet helpen het toerisme omhoog te krikken.”
Daarvoor zijn er al uitgewerkte plannen en moet de ruime pier zijn multifunctionaliteit waarmaken. Het resort wil zich ook richten op dagjesmensen. Wat vooral een rustieke plek is om een borrel of een versnapering te nuttigen, moet gedurende de dag tevens dienen als aanmeerplek voor bootjes. “In feite moet geen enkele boot hier passeren zonder aan te meren”, zegt Monsch. Toeristen die naar andere bestemmingen willen, zoals Braamspunt en de achterliggende plantages, moeten er een tussenstop maken.
Of het moet hun vertrekpunt zijn. In dit verband zijn er al afspraken met touroperators.
“Wij willen een hub zijn naar Commewijne.” Maar dan vooral via de boot. Daarom is ervoor gezorgd dat bezoekers niet alleen via de weg het resort kunnen aandoen. Vanuit Leonsberg kunnen gasten makkelijk binnen acht minuten de oversteek maken. “Dat promoten we juist als onderdeel van de ervaring. We zijn bezig te zorgen voor veiligheid wanneer de mensen hun voertuig op Leonsberg achterlaten.” Kort na de opening zullen ook fietsen te huur zijn voor wie die vanuit Het Bastion verder trappend het district in willen trekken.
Ontwikkeling
De verbetering van infrastructuur zal een enorme boost geven
DE ONDERNEMING WIL echter ook voor district Commewijne zelf een plek zijn om te recreëren. “Er zijn verschillende verkavelingen gaande, maar voor het meeste vertier moeten de mensen naar Paramaribo. We willen in Commewijne een factor zijn, vandaar dat vrijwel alleen lokaal personeel is opgeleid en werkzaam is hier.” Adjaikoemaar Kali wrijft zich in de handen bij het horen van de plannen. De burgervader van Commewijne heeft recent een inlichtende rondleiding op het complex gehad.
“Dat mensen zo een investering willen doen buiten Paramaribo, stemt mij goed.” Kali denkt aan de spin-offeffecten en. is als burgervader ook blij met de ontwikkelingen binnen zijn district in het algemeen. “Er is veel gaande. Het district in bezig zijn eigen gezicht te ontwikkelen en daar past dit goed binnen.” Kali onthult dat Commewijne is opgenomen in het Dalian 4-asfalteringsproject waardoor de infrastructuur kan worden verbeterd. “Dat zal een enorme boost geven.” Hij verklapt tevens dat in samenwerking met de Hakrinbank ondernemersbijeenkomsten in de pijplijn liggen om meer investeringen en ontwikkeling naar Commewijne te brengen. “Misschien worden die in de conferentiezaal van Het Bastion gehouden”, zegt hij lachend.
Diaspora
KALI ZIET TROUWENS Het Bastion als een voorbeeld van investering van Surinaamse diaspora in land van herkomst. Het etablissement is van de familie Blank die in Nederland twee horecaondernemingen draait. Toen telg Jamie, die hotelmanagement heeft gestudeerd, zeven jaar geleden stage liep in een hotel in Paramaribo begon het bij haar te kriebelen. “Onze vader is Surinaams. Mijn zussen en ik zijn in Nederland geboren, maar sinds mijn vijfde jaar komen we hier op vakantie en de laatste jaren was dat steeds vaker het geval. Maar toen ik hier was voor stage merkte dat ik ook in Paramaribo een thuisgevoel had.”
Jamie keerde terug naar Nederland maar het gevoel om “iets” te doen in Suriname bleef maar in het achterhoofd. Ondertussen kwam de familie vaker op vakantie en besloot toen het pand, waarin nu het hotel gevestigd is, te kopen als hun privé-vakantiehuis. “En er was een kleine pier waar we langs de rivier zaten. En iedereen die er kwam meende dat we er meer mee moesten doen.” Als ondernemersfamilie zagen de Blanks al snel dat er inderdaad meer gedaan kon worden met de plek. “Eind 2013 kwam ik in Suriname om rustig aan de plannen te werken. Het is in feite een steeds verder uit de hand gelopen plan geworden”, zegt Jamie lachend.
Dat de investering in Commewijne is gedaan maakt haar dubbel blij. “In Paramaribo zag ik niet veel mogelijkheden om nog iets nieuws te doen, maar hier biedt opties.” En daar is voor geofferd. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms weleens het gevoel kreeg om van het project weg te lopen. Maar het is goed gekomen. We zijn tevreden.” Dat de aftrap er is juist in een periode van economische malaise deert de familie niet. “Nou, misschien is het goed zo. Als je het kan opzetten en draaiende kan houden in deze periode dan kan het in de toekomst alleen maar beter gaan.”
Dit artikel is verschenen in de weekendbijlage van 6 mei.
BRON: http://www.dwtonline.com/paramaribo-post/2017/05/12/een-ander-bastion/